Edit: Deze pagine bevat links naar Bol.com, het clicken op een link zal u naar de website van bol.com brengen.

Zelfs een aanrijding met een auto bij 30 km/u kan dodelijk zijn. Een autostoeltje moet bescherming bieden, maar doet dat niet altijd even betrouwbaar.

Kinderautostoelen zijn er in verschillende soorten en maten. Zo vervoer je zowel pasgeboren baby’s als kinderen tot 12 jaar veilig met de auto in een geschikte autostoel voor hem of haar. Er zijn autostoeltjes die met jouw kindje meegroeien en autostoelen voor kinderen die je gemakkelijk naar een andere auto verplaatst.

Kinderautostoeltjes zijn opgedeeld in verschillende groepen. Welke groep autostoel je nodig hebt, hangt af van het gewicht en de lengte van jouw kindje. Daarnaast is ook de bevestigingsmethode belangrijk. Autozitjes voor kinderen zet je vast met behulp van de autogordel of isofix bevestiging.

Kinderen tot 12 jaar mogen alleen in een auto meerijden als zij in een kinderautostoeltje zitten. Een goed kinderzitje moet een hoge mate van bescherming bieden bij een frontale of zijdelingse botsing, gemakkelijk in de auto te installeren zijn en optimaal aangepast zijn aan de grootte van het kind.

Baby’s moeten naar achterstevoren zitten

Baby’s tot 13 kilogram kunnen in een baby-autostoeltje worden vervoerd. Hij wordt met de driepuntsgordel in de auto vastgemaakt of gewoon op een voetstuk geklikt. De basis wordt vastgemaakt met de autogordel of met Isofix. De baby wordt in de schaal vastgemaakt met een harnasgordel. Baby-autostoeltjes worden altijd achterwaarts gemonteerd, zodat de nekwervelkolom van de baby bij een ongeval niet te veel wordt belast.

Van 1-3 jaar oud met de rijrichting mee

Kinderen van één tot ongeveer drie jaar zitten meestal met het gezicht in de rijrichting en worden in het zitje vastgemaakt met een harnasgordel of een veiligheidstuigje. Het zitje wordt in de auto vastgezet met de autogordel (universeel) of de Isofix-haak.
Harnas en bescherming tegen zijdelingse botsingen

Van 4-12 in een kinderzitje met autogordel

Kinderen van ongeveer 4 tot 12 jaar worden door middel van een autogordel vastgezet in een kinderzitje dat met hen meegroeit. Dergelijke zitplaatsen zijn steeds vaker voorzien van extra Isofix-haken. Deze beveiligen ook de lege stoel in de auto. De rugleuningen mogen niet worden verwijderd, zelfs niet voor oudere kinderen. Ze zorgen voor een optimale geleiding van de bovenste gordel en bieden bescherming bij een zijdelingse botsing.

Installatie van kinderzitjes voor in de auto

In principe is elke passagiersstoel met een driepuntsgordel geschikt voor de installatie van kinderautostoeltjes. Isofix-verankeringen bevinden zich meestal op de buitenste achterzitplaatsen. Achterwaarts gerichte kinderzitjes mogen alleen op de passagiersstoel voorin worden gebruikt als daar geen werkende airbag aanwezig is.

Wij hebben alle belangrijke aspecten in beschouwing genomen en gekeken wat nou de veiligste, meest comfortabele, en beste kinderstoeltjes zijn voor uw kind. De beoordelingspunten zijn: Veiligheidsnormen, ANWB en het duitse Stiftung Warentest score, prijs, bouwkwaliteit, gewicht, vulling, soort riem, en de ruimte voor het kind. Daarbij hebben we ook gekeken of het zitje meegroeit met het kind, aangezien dit natuurlijk een groot financieel voordeel heeft.


Veelgestelde Vragen

Waar moet je op letten bij het kopen van een baby of kinder-autostoel?

Veiligheid en bescherming tegen botsingen zijn topprioriteiten voor kinderen en ouders. Het belangrijkste criterium bij de aankoop van een kinderzitje is de keuze van de juiste maat. Bij de aankoop van een kinderzitje moet ook rekening worden gehouden met de ruimte in het zitje, de zitpositie van het kind en het comfort (zicht, vulling) – vooral voor langere autoritten.

Wat is beter, een naar voren, of naar achter gericht kinderzitje?

Reboarder (naar achteren gerichte kinderzitjes) worden aanbevolen voor kinderen tot ca. 4 jaar (of ca. 105 cm lichaamslengte). Een naar achteren gericht zitje biedt meer veiligheid, vooral bij een frontale botsing (brede belasting over de rug of geen verhoogde nekkrachten). Belangrijk: Deactiveer de airbag als een instapper op de passagiersstoel voorin wordt geplaatst.

Welke veiligheidsnormen moet ik in acht nemen bij het kopen van een kinderautostoel?

De nieuwere i-Size norm (UN ECE Reg. 129) garandeert hogere veiligheidsnormen voor kinderzitjes en kinderdraagzakken. Hier geven de fabrikanten in de eerste plaats de lichaamsgrootte op als selectiecriterium. In het algemeen moeten de aangegeven standaardgroepen (grootte/gewicht) bij uw keuze in acht worden genomen, zodat uw kind goed beschermd is.

Welke materialen mogen niet in een kinderzitje verwerkt zijn?

Het materiaal van het kinderzitje mag geen verhoogde verontreinigende waarden hebben.

Wat zijn de belangrijkste punten bij het installeren van een kinderstoel?

Werking: Het zitje moet zo snel, gemakkelijk en stevig mogelijk in de auto kunnen worden bevestigd. Waarom? De correcte installatie van een kinderzitje is een basisvereiste voor de doeltreffendheid van de veiligheidskenmerken.

Zijn er goede alternatieven voor een kinderzitje?

Alternatieven voor kinderzitjes zoals de “Smart Kid Belt” zijn volgens de fabrikant bedoeld om een conventioneel kinderzitje te vervangen. Het gordelsysteem wordt tussen de driepuntsgordel van het voertuig bevestigd en past de gordelhoogte dus aan de grootte van het kind aan. Maar let op: uit de test van ADAC en Stiftung Warentest (Duitsland) is gebleken dat dit gordelsysteem de op de dummy inwerkende krachten niet vermindert en bij een botsing tot ernstige verwondingen kan leiden. Conclusie: Niet aanbevolen.


1) Britax Römer Evolva 1-2-3 SL SICT moonlight blue

Het Britax Römer kinderzitje EVOLVA 123 behoort tot autostoelgroep 1/2/3 en is ontworpen om kinderen met een maximumgewicht tussen 9 en 36 kilogram comfortabel en veilig naar hun bestemming te brengen, ook op langere tochten. Hij kan worden geplaatst en vastgezet op een Isofix-station, maar ook via de driepuntsgordel van de auto. Volgens Britax past de EVOLVA 123 dus in bijna elke auto en is hij gemakkelijk in het gebruik.

In het zitje zelf absorbeert het beproefde vijfpuntsgordelsysteem de energie van een mogelijke botsing bij de schouders, de heupen en bij de gesp tussen de benen van het kind. De harnassen zelf zijn kindvriendelijk, zacht gevoerd en individueel verstelbaar en goedgekeurd voor kinderen tot een gewicht van 18 kilogram. De hoofdsteun kan volgens de fabrikant met slechts één hand omhoog en omlaag worden versteld. De EVOLVA weegt slechts 8 kilogram. Hapjes en drankjes kunnen aan de rechter- en linkerkant van de buitenschaal worden gedeponeerd binnen het bereik van kleine kinderhandjes.
succes

Britax Römer beschikt over een eigen faciliteit voor crashtests. Daar testen de ingenieurs nieuwe producten op hun ongevalsveiligheid. Een bijzonder kenmerk van dit kinderzitje is de verstelbare zitbreedte.

De Britax EVOLVA 123 is ook uitgerust met SICT (Side Impact Cushion Technology), een speciale technologie voor zijdelingse botsingen. Volgens de fabrikant is deze flexibele stootbescherming onlangs opnieuw geoptimaliseerd. Bij een zijdelingse botsing worden de krachten nu nog beter geabsorbeerd en weggehouden van het kind.

Voordelen van de Britax Römer Evolva 1-2-3 SL SICT moonlight blue

  • handig in gebruik
  • comfortabel
  • Goede prijs/kwaliteit

2) CYBEX Silver Pallas

De Cybex Silver Pallas-Fix is een klassiek kinderzitje. Hij kan comfortabel in de auto worden bevestigd via Isofix of via de veiligheidsgordel. Dit maakt een gemakkelijke hantering mogelijk. Het model uit de Cybex Silver serie behoort tot de 1/2/3 standaardgroep, wat betekent dat kinderen van 9 kilogram of meer erin kunnen zitten. En zelfs oudere schoolkinderen kunnen nog veilig rijden in de Cybex Pallas-Fix.

In groep 1 beschermt een flexibel verstelbaar botsingsscherm de kleine passagiers tegen mogelijke verwondingen bij een frontale botsing. Wanneer het kind het ontgroeid is, kan het stootschild voor de groepen 2 en 3 worden verwijderd en worden aangepast aan de behoeften van kinderen vanaf de leeftijd van ongeveer 3 jaar, d.w.z. 36 maanden. Het volgende geldt voor alle groepen kinderzitjes – ongeacht de gebruiksduur: De hoofdsteun kan in drie standen worden gekanteld en kan verticaal in elf verschillende standen worden vastgezet. De door Cybex ontwikkelde L.S.P. zijwaartse botsbeveiliging voldoet aan de strenge veiligheidseisen van de EU. Volgens de fabrikant is één hand voldoende om van de zit- naar de slaap- of ligpositie te gaan. De Pallas-Fix is verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren en kleurcombinaties, waaronder Rumba Red en Blue Moon.
succes

Het kinderzitje heeft een afneembare hoes die in de wasmachine kan worden gewassen op 30 graden. Er is ook een optionele zomerhoes van katoen en polyester. Dit moet beter koelen, het zweet van het kind absorberen en dienen als een veranderlijke bedekking.

De Cybex Pallas-Fix met het energie-absorberende materiaal, dat Solution X-Fix wordt genoemd, weegt 11 kilogram. Bij een botsing moet de energie via de schaal worden geabsorbeerd, het kussen met het grote oppervlak worden verdeeld en afgevoerd.

Wat is het L.S.P. systeem?

De afkorting L.S.P. staat voor Linear Side-impact Protection. Dit belangrijke systeem is ontworpen om de kracht van een zijdelingse botsing af te voeren via de hoofd- en schouderbeschermers van autostoelen. De botskrachten in het voertuig worden soms onderschat. Het idee: het systeem stuurt het hoofd van het kind actief in een veilige positie.

3) Kinderkraft autostoel Comfort Up

De Kinderkraft Comfort UP is een van de lichtste in onze vergelijking. Hij behoort tot de standaardgroep 1/2/3 en is geschikt voor kleine passagiers vanaf een lichaamsgewicht van 9 kilogram. Volgens de veiligheidsnormen mag de stoel met maximaal 36 kilogram worden belast. Wat het harnassysteem betreft, vertrouwt Kinderkraft op een gepatenteerde veiligheidsgordel van het Italiaanse merk Sabelt. Net als bij de andere zitplaatsen van de groep 1/2/3 worden kinderen tot een gewicht van 15 kg met de schoudergordels vastgemaakt. Daarna is het driepuntsgordelsysteem van de auto voldoende om de kleine passagier vast te zetten.

Het Kinderkraft zitje weegt slechts 4 kilo. Dit maakt het gemakkelijker om te bouwen of over te stappen op een ander voertuig. Anderzijds kan hij niet met Isofix in de auto worden bevestigd, maar alleen via de driepuntsgordel – maar hij past dan ook in bijna elke auto. De hoes is afneembaar en kan in de wasmachine worden gewassen op 30 graden Celsius.

De hoofdsteun kan in zeven standen worden versteld en vastgezet. De ingebouwde zijsteunen zijn ontworpen om de schouders en het hoofd te beschermen. Op het gebied van de lendenwervels heeft Kinderkraft de bekleding versterkt om de gevoelige wervelkolom bij een botsing nog beter te ontlasten. De rugleuning kan volledig worden verwijderd. Dit is vooral een optie voor oudere kinderen, die dan alleen op de basis van het kinderzitje zitten.

Wat houdt de ECE R44/04-norm in?

ECE R44/04 is een Europese norm die de basisveiligheidsvoorschriften voor kinderzitjes vaststelt. In Europa is deze norm van minimumeisen verplicht voor alle kinderzitjes.

4) Cybex Solution X-Fix

De Cybex Solution X-fix behoort tot autostoel groep 2/3 en is dus goedgekeurd voor kinderen vanaf 15 kilogram, dus vanaf ongeveer 3 jaar. Hij kan – net als andere modellen in de vergelijking – ofwel via het Isofix-systeem of via de driepuntsgordel als bevestigingssysteem op de achterbank worden bevestigd. Cybex vertrouwt ook op zijn eigen L.S.P. bescherming tegen zijdelingse impact in dit model voor kinderen vanaf ongeveer 36 maanden, dat naar verluidt ongeveer 7 kilogram weegt.

De hoofdsteun kan in drie fasen worden gekanteld. Dit is om te voorkomen dat het hoofd van het kind naar voren kantelt tijdens het slapen. Bovendien kan de Cybex in elf verschillende standen worden vastgezet, afhankelijk van de lengte van het kind. De rugleuning kan ook worden versteld van de zitpositie naar een soort rustpositie. De Cybex Solution X-fix is 47 centimeter breed en 41 centimeter diep. De hoogte wordt door de fabrikant opgegeven als 64 centimeter.
succes

Volgens de fabrikant is het kinderzitje, dat in Duitsland is ontwikkeld, de afgelopen jaren veelvuldig getest. Hij werd onder meer aanbevolen door de vakbladen Auto Bild en Auto Motor Sport.

De Cybex Solution X-fix wordt geleverd met een afneembare stoffen hoes die in de wasmachine kan worden gewassen op 30 graden. Optioneel is er een luchtigere zomerhoes van 85 procent katoen en 15 procent polyester. De afneembare hoes wordt verondersteld beter te koelen en het zweet van het kind beter te absorberen.

5) Maxi Cosi Priori SPS Autostoel

Het Maxi-Cosi Priori SPS+ kinderzitje komt overeen met autostoelgroep 1 en is daarom getest voor passagiers tot een gewicht van 18 kilogram. De stoel wordt geleverd met een eigen zijbotsing systeem. Het zogenaamde SPS (Side Protection System) is ontworpen om bij een zijdelingse botsing de energie op betrouwbare wijze via de kuip en de gehele constructie te absorberen. In plaats van een liggende positie kan dit model in drie verschillende rustposities worden geplaatst vanuit de rechtopstaande zitpositie. De Maxi Cosi Priori weegt ongeveer 7 kilo.
succes

Het model kan alleen worden vastgezet met het driepuntsgordelsysteem van de auto. De 5-puntsgordel van de stoel wordt aangevuld met twee haken aan de zijkant, waarin de autogordel kan worden vastgehaakt. Dit moet het gemakkelijker maken om in en uit het zitje te komen en moet voorkomen dat het kind verstrikt raakt in de gordel.

De hoes en vulling kunnen worden verwijderd en in de wasmachine worden gewassen op 30 graden Celsius. De Maxi Cosi Priori is 48 centimeter breed en ongeveer 57 centimeter diep. Maxi Cosi geeft de hoogte op 62,5 centimeter. Dit model is verkrijgbaar in zeven kleurencombinaties.

6) Safety 1st Road FIX

De Safety 1st Road Fix behoort tot de categorie van verhogingszitjes met rugleuning en dus tot groep 2/3 voor kinderen van 15 kg of meer. Dit model kan zowel via het Isofix-systeem als via de veiligheidsgordel van de auto worden bevestigd. Als het snel moet gaan, moet de aparte gordelgeleider het vast- en losmaken van het zitje vergemakkelijken. Het zitje weegt net geen 6 kilo en kan alleen in de rijrichting worden geïnstalleerd.

De in hoogte verstelbare hoofdsteun met geïntegreerde bescherming tegen zijdelingse botsingen kan in zeven standen worden vastgezet. Op schouder- en heuphoogte kunnen de zijvleugels in zeven stappen worden verbreed en zo worden aangepast aan de individuele behoeften en lichaamsvorm van de passagier.
succes

De hoofdsteun van de Safety 1st Road Fix kan op zeven verschillende hoogtes worden ingesteld. Dit betekent dat zelfs oudere kinderen er veilig en comfortabel in kunnen zitten.

De Safety 1st Road Fix is verkrijgbaar in drie verschillende uitvoeringen. De hoes is afneembaar en kan gemakkelijk op 30 graden in de wasmachine worden gereinigd. Het is ook te verhelpen met de veiligheidsgordel. De geïntegreerde riemgeleider moet een snel en gemakkelijk vastmaken mogelijk maken.

7) Maxi Cosi Tobi

Het kinderzitje Maxi-Cosi Tobi volgt direct op een baby-autostoeltje, behoort daarmee tot groep 1 van de kinderautostoeltjes en moet kinderen vanaf 9 kilo zo comfortabel en veilig mogelijk op vier wielen laten reizen. De fabrikant heeft in onze vergelijking vijf verschillende zit- en rustposities voor dit model voorzien. De riemen van het harnas en de hoofdsteunen moeten gelijktijdig en met één hand kunnen worden versteld. Het speciale kenmerk: De basis die voor dit model is ontwikkeld is zeer hoog. Het kind kan veel beter over de schouder van mama of papa meekijken en ziet ook meer door het zijraam dan veel andere vergelijkbare kinderzitjes.

Het kinderzitje wordt geïnstalleerd met de eigen driepuntsgordel van de auto. De Maxi Cosi is niet uitgerust voor het Isofix-systeem. In plaats daarvan moet een geïntegreerde riemspanner zorgen voor een stevige grip. Volgens de fabrikant blijft het veerspannende “easy-out” harnassysteem in het zitje altijd open, zodat het kind er niet in verstrikt raakt en op de autogordel gaat zitten bij het in- of uitstappen. Een groen lampje geeft de ouders het signaal dat hun kind goed vastgegespt zit.
succes

De Stiftung Warentest heeft het Maxi-Cosi Tobi-kinderzitje in 2020 een algemene beoordeling van 5 sterren gegeven in haar kinderzitjestest. Als bijzonder kenmerk benadrukken de experts de hoge basis en daarmee ook de hoge zitpositie van het kind.

Het kinderzitje van Maxi Cosi voldoet aan de testnorm ECE R44/04 en is verkrijgbaar in meer dan tien verschillende uitvoeringen.

Welke groep kinderzitjes past bij mijn kind?

GroepGewichtLengte
i-Size – Fase 1

i-Size – Fase 2
Tot 23 Kilogram

20-36 Kilogram
0,40 tot 1,05 Meter

1 tot 1,5 Meter
0Tot 10 KilogramTot 0,75 Meter
I9 tot 18 Kilogram0,75 tot 1 Meter
II15 tot 25 KilogramTot 1,25 Meter
III26 tot 36 KilogramTot 1,5 Meter

Geef een reactie